Guatemala Huehuetenango
CHUŤOVÝ PROFIL
Kávy odrůd Typica, Bourbon, Caturra a Catuai
pochází od více drobných pěstitel a jsou zpracovány metodou washed - promytá.
V šálku: příchuť ovoce s karamelem, citrusových plodů, sladká a příjemně kyselá chuť s krémovými pocity v ústech.
Guatemala Huehuetenango
Káva se do Guatemaly dostala podobně jako do ostatních středoamerických zemí někdy v 18 století. K rozvoji kávového průmyslu dochází teprve v šedesátých letech 20. století s příchodem evropských přistěhovalců podporovaných k zakládání plantáží
guatemalskou vládou .
Do konce 18. století vyvážela Guatemala necelých 150 000 tun kávy ročně. V roce 2011 se ve vývozu kávy dostala na páté místo na světě. Teprve nedávno ji předčil Honduras. Zvláštností je, že velké procento obyvatel Guatemaly, a tedy i těch pracujících okolo kávy, patří do jedné z více než 20 úředně uznaných domorodých skupin.
Popis
Region: Huehuetenango
Farmář: více drobných pěstitelů
Odrůda: Typica, Bourbon, Caturra a Catuai
Zpracování: práná
Způsob sběru: ruční selektivní
Nad. výška: 1 850 m n. m.